2 коментара

Притежавате или управлявате хотел – как да отговорите на всички изисквания за пожарна безопасност?

Пожарна безопасност в хотел

Какво е необходимо да направите, за да бъде хотела ви в съответствие с изискванията за пожарна безопасност?

Ако етажите на хотела Ви са с площ под 100 м2 можете да прегледате опростените изисквания ТУК.

В останалите случаи изискванията за пожарна безопасност са описани долу.

Колко пожарогасители и какви видове са ни необходими?

За хотелските етажи:


Ако имате ресторант:

 

 1. на твърдо гориво: за всеки 150 м2 се изискват по един Прахов пожарогасител 6 кг. АВС и един Воден пожарогасител 9 лтр.;
 2. на електричество: за всеки 150 м2 се изискват по един Прахов пожарогасител 6 кг. АВС и един Пожарогасител СО2 /въглероден диоксид/ 5 кг.;
 3. на течно гориво: за всеки 150 м2 се изискват по един Прахов пожарогасител 12 кг. ВС и един Водопенен пожарогасител 9 лтр.;
 4. на газ: за всеки 150 м2 се изискват по два Прахови пожарогасители 12 кг. ВС;

Ако имате котелно помещение

* Котелното помещение следва да се означи с табела КФПО /Клас на функционална пожарна опасност/ Ф5Г


Къде да поставите пожарогасителите?

Според изискванията пожарогасителите следва да се поставят на видими и леснодостъпни места. Ние препоръчваме да поставяте пожарогасителите в близост до евакуационните изходи и всички те да бъдат не едно място, поради следните причини:

 • при евентуален пожар хората интуитивно бягат към изходите, където могат да намерят пожарогасителите и няма нужда да ги издирват из етажа и евентуално пожарът да препречи пътя им за евакуация;
 • тъй като различните видове пожарогасители са предназначени за различни класове пожари, ако пожарогасителите са на едно място вероятността да се избере правилния пожарогасител при необходимост от гасене е по-голяма;
 • евентуалната липса на пожарогасител би била по-лесно забелязване;
 • обозначителен стикер може да се залепи само на едно място, няма нужда да се лепят стикери на различни места по стените;

Колко често се поддържат пожарогасителите?

След изтичане на до една година от закупуването им, Пожарогасителите следва да минават заверка /т.н. сервизно обслужване или презареждане/ минимум веднъж годишно. Това се извършва от фирма, притежаваща лиценз за тази дейност от ГД ПБЗН към МВР.

Също така ако пожарогасителите в обекта са над 5 на брой, то за тях следва да се води месечен дневник.

Вижте повече по темата ТУК.


Как се поставят / монтират пожарогасителите?

Пожарогасителите е необходимо да бъдат поставяни на стойки / поставки / конзоли, на отстояние мин. 3 см. от пода – повече информация ще намерите ТУК.


Необходима документация за хотела

Основен критерий, който определя вида обема необходима документация е броят служители, работещи по едно и също време в хотела.

За обекти с до 4 служители имате нужда от Инструкция за пожарна безопасност – можете да получите безплатно от ТУК.

за обекти с 5 или повече служители с нуждаете от Пожарно досие – информация можете да намерите ТУК.


Обучение / Инструктаж по пожарна безопасност

Веднъж годишно служителите следва да минават инструктаж по пожарна безопасност. Той може да бъде физически на място в обекта Ви или Online.


Пожарни кранове

В случай, че в хотела има изградени вътрешни пожарни кранове /наличието на които се определя още при проектиране на сградата/, те следва да се поддържат / обслужват веднъж годишно, което се извършва от фирма, лицензирана от ГД ПБЗН към МВР за дейността, която фирма от своя страна издава протокол за обслужването на пожарните кранове.

Повече информация по темата можете да намерите ТУК.


Пожароизвестителна инсталация

Ако при проектиране на хотела е инсталирана и пожароизвестителна инсталация, лицензирана фирма следва да извършва периодични проверки и  тестове /обикновено на всеки три месеца/ и да издава протоколи, както и да отбелязва проверките в паспорт на инсталацията.

ТУК ще намерите по-подробна информация по темата.


Схеми за евакуация

За хотелите схеми за евакуация се изискват независимо от капацитета им. В коридорите схемите за евакуация следва да са размер А3, а във всяка хотелска стая се поставят схеми за евакуация размер А4.

Схемите за евакуация се поставят на до 3 м. от етажните изходи, на до 7 м. от входовете на сградата, на всеки 15 – 20 м. по евакуационните пътища и на вътрешната страна на вратата на всяка стая.

Още по темата може да намерите ТУК.


Евакуационно осветление

Евакуационното осветление следва да се поддържа изправно и да се проверява поне веднъж годишно, което да се документира с протокол.

Въпреки, че тази статия обхваща общите изисквания за хотели, всеки обект е специфичен, а изискванията за пожарна безопасност са детайлни и трудно могат да бъдат обхванати в една статия. Поради това, за да Ви дадем конкретна информация за Вашия обект може да ни изпратите запитване. До 24 часа ще Ви отговорим, при това безплатно.

2 thoughts on “Притежавате или управлявате хотел – как да отговорите на всички изисквания за пожарна безопасност?

 1. Здравейте , имам въпрос относно закона за пожарна безопасност, който въвежда задължително изграждане на преграда между етажите .
  Наложителен ли е при положение , че често самият закон го променят (2019 отпадна сега пак го въвеждат ?)
  Поради този казус искам да се консултирам с Вас става въпрос за семеен хотел 2звезди предварително Благодаря.
  Поздрави :Емил Трендафилов

  1. Здравейте!

   На база на изложената от вас информация не можем да се произнесем. За да го направим ще са ни необходими чертежи и време от наша страна да вникнем в казуса, което ще е свързано с такса за консултация. Също така не сме сигурни кой закон визирате, тъй като НАРЕДБА № Iз-1971 ОТ 29 ОКТОМВРИ 2009 Г. ЗА СТРОИТЕЛНО-ТЕХНИЧЕСКИ ПРАВИЛА И НОРМИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ПОЖАР е последно променяна през 2017 г.

   С пожелания за хубав ден,
   Янко Боев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *