Leave a comment

Как да изберем подходяща фирма за пожарна безопасност?

фирма за пожарна безопасност

Разбира се всеки би си помислил, че искаме да ви насочим към нашата фирма и това е целта на настоящата статия. Ние обаче смятаме, че има и други фирми в сектора, които биха ви предоставили качествени продукти и услуги и ще се опитаме да сме максимално обективни.

На първо място трябва да се убедите дали фирмата, предмет на вашето проучване, е лицензирана от ГД ПБЗН /Главна дирекция по пожарна безопасност и защита на населението/към МВР за осъществяване на дейности в областта на пожарната безопасност. Това може да бъде проверено, като направите справка на публичния регистър на Дирекцията ТУК. В екселския файл следва да намерите името на въпросната фирма. В случай, че не я намерите, това означава, че фирмата не е лицензирана от ГД ПБЗН (Пожарната) и че няма право да извършва услуги, свързани с пожарната безопасност. Ако това е случаят, по-добре да потърсите друга фирма.

На второ място е препоръчително да проверите дали фирмата се състои само от един човек или зад нея стои екип от обучени и лицензирани професионалисти. Не казваме, че е лошо вашият партньор да е фирма, състояща се от един или двама служители. В крайна сметка почти всяка фирма, включително и нашата е преминала през този етап и това не означава, че продуктите или услугите ѝ са с ниско качество. Ако обаче Вашият обект е среден или голям като размер е добре да имате за партньор фирма с изграден екип или опит поради няколко причини:

  • по всяка вероятност имате нужда от комплексни противопожарни услуги– противопожарна документация, евакуационни схеми, обслужване на пожарогасители, пожароизвестителни и/или пожарогасителни инсталации, обслужване на пожарни кранове и др. Извършването на всички тези дейности изисква разнородни умениякоито рядко могат да се съчетаят само от един човек.
  • вероятността средна по размер фирмата за противопожарна безопасност да бъде проактивна в отношенията помежду ви е по-голяма /например да напомня за периодичните заверки, да консултира за актуалните нормативни изисквания, да предлага подобрения в пожарната безопасност на обекта Ви и т.н./;
  • фирмите с изграден екип и опит по всяка вероятност ще имат и по-голям административен капацитет. Това е от съществено значение, тъй като както споменахме по-горе противопожарните дейности са регламентирани от ГД ПБЗН към МВР и са съпътствани от множество документи – договори, фактури, протоколи, паспорти, дневници и т.н. Също така между Вас и партньорите Ви тече кореспонденция /в 21-ви век основно по email/, свързана със съгласуване на посещения, документация, плащания и др. Добре е тя да бъде осъществявана максимално ефективно и Вашите колеги да не губят работно време и енергия в излишни разговори и имейли;
  • често ако партньорът Ви е фирма от един или двама човека това може да се отрази на бързината на обслужването;
  • ако имате обекти в много градове из страната ще имате нужда от голям и надежден партньор. В страната има няколко фирми, които биха могли да осигурят национално покритие /”Пожарна Защита” ООД не е сред тях/, въпреки, че често това се оказва доста сложно и финансово неефективно, но по-лесно от административна гледна точка.

Разбира се, отново напомняме, че ако обекта Ви е малък на площ и попада в обхвата на облекчените изисквания за пожарна безопасност, малка фирма би могла да бъде идеален партньор за Вас.

Цената разбира се е съществен /а и често основен/ фактор при избора на фирма. Разбира се, че е важно да правите разумни разходи за поддържането на пожарната безопасност в обекта Ви. В крайна сметка тези разходи по никакъв начин не допринасят за приходната част на бизнеса Ви. Някои клиенти дори наричат фирмите в сектора „поредните законни обирджии”. Съветът ни към Вас е при избора на партньор за осигуряване на пожарна безопасност да не прехвърляте цялата тежест на фактор Цена. Много често при избора на офертата с най-ниска цена в последствие е свързано с допълнителни непреки разходи – например много по-голяма ангажираност от Ваша страна, трудна комуникация и т.н. В крайна сметка Вие искате да се фокусирате върху това, в което сте добри, а най-добрия начин да го направите е да привлечете за партньори експерти, които да поемат не-ключовите за фирмата Ви дейности. Дори разходите Ви по перо пожарна безопасност да са малко по-големи от „най-ниската оферта” /но не в пъти/, това може да означава, че се ангажирате с надежден партньор, с квалифициран екип, който ще остане още дълго на пазара, който ще Ви пести време и който ще осигури реална, а не само документална противопожарна безопасност за Вас и колегите Ви.

Клиенти / Референции – вижте какви клиенти вече са се доверили на фирмата, която проучвате. Вижте дали някой ваш познат има впечатления от нея. Това за голяма част от хората е най-силния фактор при вземане на решение.

За финал, бихме Ви посъветвали да изберете фирма, с която Ви е приятно да си партнирате. В крайна сметка бизнеса е дейност „от хора, за хора”. Запитайте се любезна ли е отсрещната страна, гладко ли комуникирате  с екипа на фирмата, чувствате ли се в сигурни ръце, създава ли се у Вас усещане за професионализъм, бихте ли се справили като партньори ако изникне непредвидена / трудна ситуация. Ако отговорът на тези въпроси е да, то най-вероятно сте намерили правилния партньор.

Надяваме се да сме Ви полезни.

В случай, че статията ни Ви е харесала (или не) можете да оставите коментар долу. Ако имате въпроси можете да ги отправите на office@fireforce.bg

С пожелания за успехи!

Екипът на “Пожарна Защита” ООД

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *